Obiceiurile de reciclare

Picture
Oamenii sunt obisnuiti sa recicleze din cele mai vechi timpuri? Studii arheologice au arata ca, in perioadele cand resursele de materii prime se diminuau, gropile de gunoi ale oraselor antice contineau mai putine deseuri cu potential pentru reciclare (unelte, ceramica etc).

Un intreprinzator englez, Benjamin Law, a fost primul care a transformat reciclarea hainelor care nu mai puteau fi purtate in materii prime pentru noi materiale textile? Astfel, el a inventat 2 noi materiale: shoddy si mungo, bazate pe lana recuperata din haine vechi, combinata cu lana noua. In 1860, in orasul Batley, Anglia, se produceau peste 7000 de tone din acest material.

Perioadele cele mai “propice” reciclarii in masa erau cele de razboi? Germania Nazista este una dintre tarile in care rationalizarea si reciclarea au fost adoptate atat in timpul cat si in perioada pre-razboi. In special se reciclau fierul dar si alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se facea apoi sapun.

Japonia este una dintre tarile in care reciclarea este reglementata prin lege si general accepata de catre locuitori, mai mult decat in celelalte tari? In 2007, in Japonia s-au colectat pentru reciclare 802.036 tone de plastic, cu 429,5% mai mult decat in 2000, adica fiecare locuitor al tarii recicleaza aproximativ 6.4 kg de plastic pe an.

O treime din totalul deseurilor din Statele Unite este reciclat? Astfel, 82 de tone de materiale sunt reciclate dintr-un total de 251 tone de gunoi care se produc anual. Se estimeaza o crestere de 100% a cantitatii de materiale reciclate in SUA in utimii 10 ani.

In SUA exista cea mai mare productie de gunoi pe cap de locuitor din lume? Astfel, in fiecare zi, in medie, un cetatean american produce putin peste 2 kilograme de gunoi.

Austria este “campioana reciclarii” in Uniunea Europeana? Aici se refoloseste aproximativ 60% din cantitatea toatala de gunoi produsa.
Grecia, pe de alta parte, recicleaza numai 10% din totalul deseurilor pe care le produce, situandu-se la coada clasamentului.

In anii 70, orasul Woodbury din statul american New Jersey a fost primul din tara care a introdus reciclarea obligatorie? Curand, si alte orase i-au urmat exemplul, principalul motiv al noii pasiuni a americanilor pentru reciclare fiind costul ridicat al energiei. Astfel, se economisea 95% din energie daca se folosea aluminiu reciclat pentru pentru producerea unui produs nou.


Harta seismica a Romaniei

Picture
Cand un cutremur ar lovi Romania cele mai afectate zone ar fi Moldova, da si Capitala.
Acestea sunt insa si zonele cu cele mai mari pagube in cazul unui cutremur
Asta reiese dintr-o hartă realizată de seismologul Gheorghe Mărmureanu. Potrivit acestuia, cele mai expuse zone din Capitală sunt cartierele Pantelimon şi Colentina dar şi centrul Bucureştiului.Pe hartă, cu roşu şi albastru sunt marcate zonele cele mai expuse. Roşu pentru cutremure de adâncime şi albastru, pentru cele de suprafaţă.

Astfel, cele mai afectate zone din punct de vedere seismic sunt Moldova, în special partea de sud, dar şi Capitala, informează realitatea.net. Urmează apoi zona marcată cu portocaliu, adică judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Braşov sau Covasna.

În ceea ce priveşte Capitala, cele mai expuse zone sunt centrul oraşului, cartierul Pantelimon, Băneasa şi Otopeni. La polul opus regăsim, cu cele mai mici sanse, Balta Albă, acolo unde cutremurul din 1977 a fost resimţit la o intensitate de două ori mai mică decât în restul Capitalei.


Cateva statistici

Picture
Ca sa va obisnuiesc, m-am gandit sa va postez cateva statistici despre poluare si lumea in care traim:

50.000.000 de case ar putea fi incalzite timp de 20 de ani cu cantitatile de lemn si hartie pe care le aruncam in fiecare an.

110.000.000 americani locuiesc in zone in care nivelul poluarii din aer este considerat periculos de catre autoritati.

2.500.000 este numarul sticlelor de plastic aruncate de americani in fiecare ora.

75.000 de copaci ar putea fi salvati daca s-ar utiliza hartia reciclabila pentru a tipari o editie de duminica a New York Times.

400.000 este numarul persoanelor de nationalitate chineza care mor preamtur in fiecare an din cauza bolilor provocate de poluarea din aer.